KAINUUN KAOLIINI

KERAMIIKKATAITEEN RYHMÄNÄYTTELY
Pop up - Galleria Mineraali, Ouluntie 3, 89200 Puolanka
Avoinna 5.7.-7.8.2022  ti-su klo 12-17 


Näyttelyyn osallistuu kymmenen taiteilijaa, jotka jakavat kiinnostuksen villisaveen ja kokeelliseen keramiikkaan. Taiteilijoista puolet on Pohjois- ja puolet Etelä-Suomesta. Taiteilijoille on toimitettu Puolangan Pihlajavaarasta kaivettua kaoliinia, jota kukin käyttää teoksissaan omalla tavallaan. Näyttelyn teemana ovat alkuaineet ja mineraalit, joista savi, ihminen ja planeetta muodostuvat. 

Kaoliini on Suomessa suhteellisen harvinainen savimineraali, jonka tunnetuimmat esiintymät ovat Puolangalla. Keramiikkataiteilijat ovat ottaneet innolla vastaan kotimaisen materiaalin, jonka kanssa työskentely on vaatinut paljon kokeita. 

Työryhmästämme moni on ansioitunut villisaven mahdollisuuksien tutkijana. Jari Vesterinen käyttää luonnonsavia ja puutuhkalasitteita rakentamassaan suuressa anagama-keramiikkauunissa. Laura Pehkonen ja Emma Helle ovat hyödyntäneet vanhojen tiilitehtaiden savea veistoksissaan. Piia Lieste on tutkinut kaivosten pilaantuneen maan uusiokäyttöä keramiikkataiteessa. Leena Hyttinen ja Ulla Harju ovat käyttäneet teoksissaan Taivalkosken kaoliinipitoista korkeanpolton punasavea. Katariina Guthwert on käyttänyt teoksissaan kotimaisen saven lisäksi islantilaista mustaa hiekkaa ja basalttista laavakiveä.

Toshiaki Hoshi ja Kaarina Kuusisto-Lukkari sekoittivat Puolangan kaoliinista engobeja. Miki Kim valmisti siitä posliinisavea.

Kaoliinin testailuprosessista on kuvia alla, joitain teoskuvia on etusivulla. 

Seuraa kaoliiniprojektiamme somessa: 

Instagram: kainuunkaoliini

Facebook: https://www.facebook.com/Kainuun-kaoliini-100201575998241