KAINUUN KAOLIINI

Tulossa olevat näyttelyt

TEOSHAKU
Villi taide – Kainuun kaoliini
26.-28.7.2024, Galleria Mineraali, Puolanka

Hakuaika 1.3.-1.5.2024

Villisaviyhdistys kutsuu osallistumaan teoshakuun Villi taide -näyttelyyn, joka pidetään kolmannen Kaoliinifestivaalin yhteydessä Galleria Mineraalissa Puolangalla 26.-28.7.2024. 
Galleria Mineraali on pop up -galleriatila, joka perustettiin Puolangan keskustan tyhjään liikehuoneistoon Villisaviyhdistyksen toimesta 2022. Näyttelyssä pyritään antamaan mahdollisimman laaja katsaus kotimaisen saven käytöstä taiteen ja taidekäsityön kentällä. 


Näyttelyyn voi ehdottaa enintään kahta teosta tai teosluonnosta, jotka ovat 2022 tai sen jälkeen valmistuneita. Teosehdotus voi olla myös kirjallinen kuvaus toteutettavasta teoskonseptista. Taiteilijat vastaavat itsenäisesti omien teostensa valmistamisesta, mutta näyttelyyn voi ehdottaa myös teemaan liittyviä paikkasidonnaisia ja yhteisöllisiä teoksia. Näyttelyn teoksissa tulee olla mukana kotimaista villisavea. Halutessaan näyttelyyn valitut osallistujat voivat hakea Kainuun kaoliinia käyttöönsä Lasi- ja keramiikkakeskus Kuusta Orimattilasta. Savi saa olla peräisin myös muualta Suomesta.

Näyttelyyn voivat hakea kaikki taiteen ja keramiikan ammattilaiset sekä alan opiskelijat. Näyttelyyn osallistuminen on ilmaista. Näyttelyyn valitut teokset tulee toimittaa itse paikan päälle ja ripustaa torstaina 25.7.2024. Näyttelyn avajaiset ovat perjantaina 26.7. Näyttely on avoinna pe klo 11-20, la klo 11-20 ja su klo 11-16. Näyttelytilassa on valvonta ja valvontavuoroja hoitavat myös taiteilijat. Teokset voivat olla myös myynnissä. Kainuun kaoliini ei ota myynneistä provisiota. Näyttelyn purku tapahtuu sunnuntaina 28.7. joustavasti.


Näyttelyhakemus

Näyttelyhakemus tulee toimittaa yhtenä pdf-tiedostona Villisaviyhdistyksen Teoshaku-vastaavalle osoitteeseen laura.pehkonen@hotmail.com. Valmistele näyttelyhakua varten teoskuvat / luonnoskuvat (pdf max 4MB). Pakollisen, kirjallisen teoskuvauksen pituus on max. 1000 merkkiä. 
Liitä mukaan hakijan yhteystiedot ja cv (1 sivu).

Kuratointi

Näyttelyyn osallistujat valitsee Villisaviyhdistys. Näyttelyvalinnoissa painotetaan näyttelyn mahdollisimman monipuolista kokonaisuutta. Näyttelyvalinnoista ilmoitetaan hakijoille 15.5.2024 mennessä.

Terveisin Villisaviyhdistyksen jäsenet,
Katariina Guthwert
Ulla Harju
Leena Hyttinen
Laura Pehkonen
Jari Vesterinen

Kainuun kaoliini - Uudet kokeet 
11/2024-3/2025
KWUM Studiokeramiikan Museo ja Galleria
Baklurantie 12, 10470 Fiskars

Taiteilijat:

Anna-Kaisa Haanaho, Ulla Harju, Leena Hyttinen, Niko Mankinen, Lotta Mattila, 

Laura Pehkonen, Eva Spoof, Erkki Stenius, Riitta Talonpoika, Jari Vesterinen


Kuratointi:

Katariina Guthwert


Menneet näyttelyt

Puupoltto-symposium ja Kaoliinifestivaali 9.9.2023

Lasi- ja keramiikkakeskus Kuu, Mallusjoentie 195, 16450 Mallusjoki

Kaoliinifestivaali järjestetään lauantaina 9.9. klo 13-17 Lasi- ja Keramiikkakeskus Kuun ensimmäisen kansainvälisen puupolttosymposiumin päätteeksi. 

Kuussa on työskennellyt parin viikon ajan kansainvälinen ryhmä keraamikoita suomalaisen villisaven kanssa. Taiteilijat ovat käyttäneet teoksissaan Kainuun kaoliinia, Taivalkosken Metsäkylän savea ja suomalaista punasavea. 

Symposiumin taiteilijat:

Elysia Athanatos (Kypros)

Nancy Fuller (Skotlanti)

Beatrice Keleriene (Liettua)

Aigi Orav (Viro)

Paula Ruuttunen (Suomi)

Kate Waltman (USA)

Jari Vesterinen (Suomi)


Kuratointi ja Kaoliinifestivaalin tuotanto:

Jari Vesterinen



KAINUUN KAOLIINI - NYKYKERAMIIKAN RYHMÄNÄYTTELY
Pop up - Galleria Mineraali, Ouluntie 3, Puolanka. 
5.7.-7.8.2022  ti-su klo 12-17 

Taiteilijat:
Katariina Guthwert, Ulla Harju, Emma Helle, Toshiaki Hoshi, Leena Hyttinen, 
Miki Kim, Kaarina Kuusisto-Lukkari, Laura Pehkonen, Jari Vesterinen

Kuratointi:
Katariina Guthwert

Näyttelyyn valittiin viisi taiteilijaa Pohjois-Suomesta ja viisi Etelä-Suomesta. Taiteilijoille toimitettiin Puolangan Pihlajavaarasta kaivettua kaoliinia, jota kukin käytti teoksissaan omalla tavallaan. Näyttelyn teemana olivat alkuaineet ja mineraalit, joista savi, ihminen ja planeetta muodostuvat. 

Kaoliini on Suomessa suhteellisen harvinainen savimineraali, jonka tunnetuimmat esiintymät ovat Puolangalla. Keramiikkataiteilijat ottivat innolla vastaan kotimaisen materiaalin, jonka kanssa työskentely  vaati paljon kokeita. 

Työryhmästämme moni on ansioitunut villisaven mahdollisuuksien tutkijana. Jari Vesterinen käyttää luonnonsavia ja puutuhkalasitteita rakentamassaan suuressa anagama-keramiikkauunissa. Laura Pehkonen ja Emma Helle ovat hyödyntäneet vanhojen tiilitehtaiden savea veistoksissaan. Piia Lieste on tutkinut kaivosten pilaantuneen maan uusiokäyttöä keramiikkataiteessa. Leena Hyttinen ja Ulla Harju ovat käyttäneet teoksissaan Taivalkosken kaoliinipitoista korkeanpolton punasavea. Katariina Guthwert on käyttänyt teoksissaan kotimaisen saven lisäksi islantilaista mustaa hiekkaa ja basalttista laavakiveä.

Toshiaki Hoshi ja Kaarina Kuusisto-Lukkari sekoittivat Puolangan kaoliinista engobeja. Miki Kim valmisti siitä posliinisavea.

Seuraa projektiamme somessa:

Instagram:  https://www.instagram.com/kainuunkaoliini 

Facebook: https://www.facebook.com/Kainuun-kaoliini-100201575998241