KAINUUN KAOLIINI

Tulossa olevat näyttelyt

TEOSHAKU
Villi taide – Kainuun kaoliini
26.-28.7.2024, Galleria Mineraali, Puolanka
Villi taide - Kainuun Kaoliini on nykykeramiikan ryhmänäyttely, jonka taiteilijat ovat käyttäneet teoksissaan villisavea eli jalostamatonta luonnonsavea kukin omalla tavallaan. Suuri ryhmänäyttely esittelee laajan kirjon tapoja hyödyntää kotimaista savea taiteen materiaalina. Näyttely on avoinna Kaoliinifestivaalin ajan 26.–28.7.2024 Puolangalla. Näyttely sisältää teoksia nähdään 23:lta teoshaussa valikoidulta taiteilijalta/työryhmältä sekä viideltä Villisaviyhdistyksen jäseneltä. Näyttelyn taiteilijat ovat: 

Noora Ahonen, Aino Eeronheimo, Anna-Kaisa Haanaho, Toshiaki Hoshi, Katri-Maria Huhtakallio, Elsa Hulkkonen, Olga Kilpiäinen, Enna-Matilda Kukkola, Johannes Kaarakainen, Eevastiina Lehtonen Vieira, Ville Lehvonen, Henriikka Leppänen, Niko Mankinen, Marika Mellanen, Oleksandr Miroshnychenko, Kevin Andrew Morris, Mirja Niemelä, Mira Niittymäki, Ulla Phillips, Paula Ruuttunen, Katja Seppinen, Maria Shilnikova, työryhmä Purhonen-Rönkä-Donner sekä Villisaviyhdistyksen jäsenet Katariina Guthwert, Ulla Harju, Leena Hyttinen, Laura Pehkonen ja Jari Vesterinen.

Teokset vasemmalta oikealle: Henriikka Leppänen, Katrimaria Huhtakallio, Olga Kilpiäinen ja Marika Mellanen

Kainuun kaoliini - Uudet kokeet
11/2024-3/2025
KWUM Studiokeramiikan Museo ja Galleria
Baklurantie 12, 10470 Fiskars
Kainuun kaoliini - Uudet kokeet -näyttely järjestetään KWUM Keramiikkamuseossa osana punasavinäyttelyä. Näyttelyn pääosassa ovat kotimaiset savet. Keramiikan valmistukseen traditioon kuuluvat olennaisena osana testit, koepoltot ja koepalat, joilla selvitetään materiaalien ominaisuuksia. Kaoliinia on jaettu uudelle kokoonpanolle pitkän linjan taiteilijoita ja keraamikkoja, jotka ovat jo ottaneet Kainuun kaoliiniin jo tuntumaa ja esittelevät nyt uusimpien kokeidensa tuloksia.


Taiteilijat:

Anna-Kaisa Haanaho, Ulla Harju, Leena Hyttinen, Niko Mankinen, Lotta Mattila, Laura Pehkonen, Eva Spoof, Erkki Stenius, Riitta Talonpoika ja  Jari Vesterinen


Kuratointi:

Katariina Guthwert


Menneet näyttelyt

Puupoltto-symposium ja Kaoliinifestivaali 9.9.2023

Lasi- ja keramiikkakeskus Kuu, Mallusjoentie 195, 16450 Mallusjoki

Kaoliinifestivaali järjestetään lauantaina 9.9. klo 13-17 Lasi- ja Keramiikkakeskus Kuun ensimmäisen kansainvälisen puupolttosymposiumin päätteeksi. 

Kuussa on työskennellyt parin viikon ajan kansainvälinen ryhmä keraamikoita suomalaisen villisaven kanssa. Taiteilijat ovat käyttäneet teoksissaan Kainuun kaoliinia, Taivalkosken Metsäkylän savea ja suomalaista punasavea. 

Symposiumin taiteilijat:

Elysia Athanatos (Kypros)

Nancy Fuller (Skotlanti)

Beatrice Keleriene (Liettua)

Aigi Orav (Viro)

Paula Ruuttunen (Suomi)

Kate Waltman (USA)

Jari Vesterinen (Suomi)


Kuratointi ja Kaoliinifestivaalin tuotanto:

Jari VesterinenKAINUUN KAOLIINI - NYKYKERAMIIKAN RYHMÄNÄYTTELY
Pop up - Galleria Mineraali, Ouluntie 3, Puolanka. 
5.7.-7.8.2022  ti-su klo 12-17 

Taiteilijat:
Katariina Guthwert, Ulla Harju, Emma Helle, Toshiaki Hoshi, Leena Hyttinen, 
Miki Kim, Kaarina Kuusisto-Lukkari, Laura Pehkonen, Jari Vesterinen

Kuratointi:
Katariina Guthwert

Näyttelyyn valittiin viisi taiteilijaa Pohjois-Suomesta ja viisi Etelä-Suomesta. Taiteilijoille toimitettiin Puolangan Pihlajavaarasta kaivettua kaoliinia, jota kukin käytti teoksissaan omalla tavallaan. Näyttelyn teemana olivat alkuaineet ja mineraalit, joista savi, ihminen ja planeetta muodostuvat. 

Kaoliini on Suomessa suhteellisen harvinainen savimineraali, jonka tunnetuimmat esiintymät ovat Puolangalla. Keramiikkataiteilijat ottivat innolla vastaan kotimaisen materiaalin, jonka kanssa työskentely  vaati paljon kokeita. 

Työryhmästämme moni on ansioitunut villisaven mahdollisuuksien tutkijana. Jari Vesterinen käyttää luonnonsavia ja puutuhkalasitteita rakentamassaan suuressa anagama-keramiikkauunissa. Laura Pehkonen ja Emma Helle ovat hyödyntäneet vanhojen tiilitehtaiden savea veistoksissaan. Piia Lieste on tutkinut kaivosten pilaantuneen maan uusiokäyttöä keramiikkataiteessa. Leena Hyttinen ja Ulla Harju ovat käyttäneet teoksissaan Taivalkosken kaoliinipitoista korkeanpolton punasavea. Katariina Guthwert on käyttänyt teoksissaan kotimaisen saven lisäksi islantilaista mustaa hiekkaa ja basalttista laavakiveä.

Toshiaki Hoshi ja Kaarina Kuusisto-Lukkari sekoittivat Puolangan kaoliinista engobeja. Miki Kim valmisti siitä posliinisavea.

Seuraa projektiamme somessa:

Instagram:  https://www.instagram.com/kainuunkaoliini 

Facebook: https://www.facebook.com/Kainuun-kaoliini-100201575998241