KAOLIINIFESTIVAALI 5.8.-7.8.2022

Keramiikkaa ja geologiaa Puolangalla

OHJELMA

PE 5.8.

Klo 17-19.30 AVOIN KERAMIIKKATYÖPAJA

Ilmainen työpaja kaikille, jotka haluavat testata kaoliinisavea ja saven muovailua. Ohjattua opastusta keramiikan perusteisiin. Tule koko ajaksi tai pyörähtämään jossain vaiheessa!

Puolangan Monitoimitalo, Ouluntie 16

klo 17-19.30 LASITUSTYÖPAJA 

Tuo oma työsi lauantain rakupolttoon. Voit lasittaa sen tässä pajassa, jotta esine kuivuu yön yli. 

HUOM! Esineiden tulee olla raakapoltettuja. Obvara-polttoon tulevia töitä ei lasiteta, mutta niidenkin tulee olla raakapoltettuja.  

Puolangan kansalaisopiston kesäkuun rakukurssille osallistuneet lasittavat työnsä samalla, heille ei osallistumismaksua rakuun.

Puolangan Monitoimitalo, Ouluntie 16

klo 19.30-21 FESTIVAALISTARTTI ja KONSERTTI GALLERIASSA

Kaikille avoin cocktail-tilaisuus, juhlapuheita, teosten esittelyä. Illan esiintyjä on primitiivikitaroinnista ja Pohjois-Amerikkalaisesta juurimusiikista vaikutteita ammentavaa sooloartisti, oululainen JOAKIM OINAS.


Galleria Mineraali, Ouluntie 3



LA 6.8.

klo 10-15 RAKU- JA OBVARAPOLTTOJA ULKONA

Tulenlieskoja ja vauhtia! Jännitystä, kun kaivamme valmiit keramiikkaesineet savustuspöntöistä. Ilmoittaudu mukaan rakupolttoon: katariina@kainuunkaoliini.fi  

Osallistumismaksu rakuun on 5e/pieni esine ja 10e/iso esine (korkeus max 30cm).

Raku on perinteinen japanilainen keramiikkamenetelmä, jossa esineet polttamisen jälkeen savustetaan esim. sahanpurussa. Rakukeramiikalle on ominaista lasitteen säröilevä pinta. Obvara on rakukeramiikan muunnos, jossa esineitä ei savusteta, vaan ne kastetaan kuumina hiivasta ja vehnäjauhoista tehtyyn liemeen ja sitten kylmään veteen. Liemi palaa kiinni esineeseen muodostaen erilaisia värisävyjä upotusajasta riippuen.

Ohjaajina toimivat keraamikko Ulla Harju ja kuvataiteilija Katariina Guthwert.

Keskipisteen puisto, Ouluntie 16


klo 11-15 TAITEILIJATAPAAMISIA

Taiteilijat kertovat teoksistaan, aikataulu tarkentuu.

Galleria Mineraali, Ouluntie 3


klo 15-16 TAIVALKOSKEN METSÄKYLÄN SAVIESITTELY

Taivalkoskella sijaitsee geologisesti erityinen Saarijärven kraaterijärvi, jonka rannalla olevan suon alta on kaivettu laadukasta savea jo pitkään. 1800-luvulla se oli kauppatavaraa. Tutustumme tähän harvinaiseen korkeapolttoiseen saveen Taivalkosken Metsäkylän Käsityöyhdistyksen puheenjohtajan, Aini Vääräniemen johdolla. Halukkaat saavat ostaa tilaisuudessa paikallista raakasavea. Saamme kuulla geologi Heini Reijosen näkökulman saveen.


klo 16-19 DREIJAUSBATTLE JA AVOIN DREIJA

Toisistaan ottavat mittaa ainakin keraamikot Paula Ruuttunen, Jari Vesterinen ja Ulla Harju säästä riippuen gallerian edessä tai sisällä. Mestarien koitoksen jälkeen dreija on vapaa. Tervetuloa kokeilemaan, laita se hieman vaatimattomampi paita ylle!

Galleria Mineraali, Ouluntie 3


klo 19- KAOLIINIDISKO POHJANPORTISSA

Kaoliinikasvonaamio ylle ja tanssimaan playlist-musiikin tahtiin.  Omat eväät mukaan.

Pohjanportti, Ouluntie 9


SU 7.8.

klo 10-15 RETKI PUOLANGAN PIHLAJAVAARAN KAOLIINIKENTÄLLE JA HEPOKÖNKÄÄN VESIPUTOUKSELLE

Kyydistä tulee maksu, joka maksetaan paikan päällä. Omalla autolla tulo on suositeltavaa, jos sellainen on mukana. Valitse silloin googlemapsista "Pihlajavaara P", käänny pysäkin jälkeen vasemmalle Partekin maja" -viitan kohdalta ja jatka ylös vasemmalle. Nähdään siellä klo 10:15. Keittolounas Kaoliinikentällä, hinta 10€. Ilmoittaudu katariina@kainuunkaoliini.fi  kyydin järjestämistä varten / lounaalle ja kerro mahdolliset erikoisruokavaliosi.

Kyytiä tarvitseville taksi klo 10 Puolangalta Pohjanportin edestä, Ouluntie 9,  paluu klo 15 samaan paikkaan.


klo 15-17 PANEELIKESKUSTELU

Aiheina Kainuun geologia, villisavien mahdollisuudet, hyödyntäminen ja haasteet, ekologiset näkökulmat  ja esimerkiksi teollisuusjätteen hyödyntäminen keramiikassa. Puhujina GTK:n geologi Heini Reijonen sekä keraamikot Maarit Mäkelä, Mirja Niemelä ja Jari Vesterinen. Välissä kahvitauko.

Pohjanportti, Ouluntie 9


klo 17-18 PÄÄTÖSJUHLA

Teosarpajaiset ja jäähyväiset!

Galleria Mineraali, Ouluntie 3